Thomas Gordon (Parijs, 11 maart 1918 - Solana Beach (Californië), 26 augustus 2002) was een Amerikaans klinisch psycholoog, student en later collega van Carl Rogers (samen met Abraham Maslow grondlegger van de humanistische psychologie). Hij werd vooral bekend vanwege zijn zogenaamde Gordon-methode. Hij introduceerde begrippen als actief luisteren, de "ik-boodschap", en dergelijke in de communicatie tussen mensen.
Met zijn boek "luisteren naar kinderen" lanceerde hij een methode om de opvoedingsstijl en de relaties tussen ouders en kinderen te verbeteren. Het was in de tijd van "anti-autoritaire opvoeding" (die een reactie was tegen de voorheen autoritaire opvoedingsstijl) een synthese. Hij profiteerde aldus van de tijdgeest. Later paste hij de methode ook toe op andere situaties zoals onderwijs, sociale reclassering, kinderopvangverblijven, en dergelijke.
Hij schreef negen boeken die in 28 talen zijn vertaald en waarvan er reeds meer dan zes miljoen zijn verkocht over de hele wereld. Zijn "Parent Effectiveness Training", die hij in 1962 introduceerde werd een populaire trainingscursus, door meer dan een miljoen ouders in 43 landen gevolgd. Sinds de officiële introductie van de Gordoncursus Effectief omgaan met kinderen in 1979 in Nederland, hebben 49.000 mensen de opleiding gevolgd.
Thomas Gordon werd in 1997, 1998 en 1999 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 1999 ontving Thomas Gordon van de APF (American Psychological Foundation) de Gold Medal Award voor zijn voortdurende bijdragen aan de toegepaste psychologie.
Gordon-methode
De Gordon-methode gaat uit van gelijkwaardigheid in relaties, zodat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, rekening houdend met de ander. In opvoedingsrelaties betekent dit dat de opvoeder het kind in zijn waarde laat en respectvol benadert. Eigenlijk zijn het de democratische principes die binnen het gezin worden geïntroduceerd. Het systeem benadrukt de effectieve communicatie en oplossingsgerichte conflicthantering. Het win-win-principe staat centraal. Hij stelt een overlegmethode in zes stappen voor. Het succes van Thomas Gordon volgt vooral uit zijn vermogen om de opvoedtheorie op een concrete, praktische manier te vertalen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb